Sayfalar


22 Kasım 2011 Salı

İlk Renkli E-ink E-kitap Okuyucu: Jetbook Color (Ectaco)

E-mürekkep (e-ink) teknolojisiyle geliştirilen ilk renkli e-kitap okuyucu, Hanvon tarafından üretildi.
Yalnızca eğitime yönelik kullanılacak olan tablet e-kitap okuyucu, öğretmenler ve öğrenciler için eğitim materyallerini tek bir cihazda bir araya getiriyor.

Jetbook Color (ECTACO® jetBook® Color with Partner LUX – Educational eTextbook Reading and Testing System) 2012 Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı'nda Kişisel Elektronik kategorisinde Tasarım ve Mühendislik ödülü kazanmıştır. 

http://www.hanvon.com/en/news/news32.html

http://www.jetbookk12.com/jetbookcolor/

http://cesweb.org/awards/innovations/2012-innovations-honorees.htm

17 Kasım 2011 Perşembe

Ormanını kaybeden Baykuş Kral bakın ne diyor?

okan bayülgen baykus kral | izlesene.com

Videoyu izlerken sözlerine lütfen dikkat edin. Gerçekten çok güzel ve anlamlı yazılmış sözler...
Bu sözler Okan Bayülgen'in Kraliyet Ailesi program zincirinin jenerik müziğine ait. Yeni bir rock grubu olan Model tarafından hazırlanmış.

Jeneriği izlerseniz, aslında aralarda geçen spot cümleleri düşününce tam da karşı durulan düşünceyi konu ediyorum, biliyorum. 
"- Tüketim çılgınlığı dünyayı çöplüğe dönüştürdü.
- 2.25 milyon ton çalışır halde elektronik alet çöpe gidiyor.
- Planlı eskime: Tüketmeli, Bozulmalı, Eskimeli, Yakılmalı yerine Yenisi Konmalı.
- Sokağa çıkmayı ne zaman bıraktık?
- Ne zamandır yaşamak yerine seyretmeyi tercih ediyoruz?
- Gerçekliğin kaybolduğu yerde herşey mübah olur / Çok tehlikeli değil mi?
- Gerçeği duyumsamak için tüketmek!
........"
Tüm bunlar hatta daha fazlası nedeniyle insana özgü bencillikle sanki dünyadaki tek canlı bizlermişiz gibi diğer yaşam alanlarını da yok ettik. Baykuş Kral gibi niceleri şimdi mutsuz...

Özellikle "Ekonomik ve Teknolojik Kölelik", "Tüketim Çılgınlığı" ve "Gerçeklik" vurguları e-kitap ve teknolojisine genel bir bakış açısıyla çok karşıt fikirler... 

Önce bu karşıt görüşü çok kısa ve anlaşılır biçimde anlatmak istiyorum dilim döndüğünce...


4 Kasım 2011 Cuma

E-Kitap 2011: Bütünden Parçaya Yeni Felsefeler Yeni Sektörler

E-kitap konusu özellikle İdefix'in geçen yıl Nisan ayında başlattığı e-kitap satışları ile hem yayıncılık sektörü hem de okuyucular için merak konusu haline gelmişti. Kitap okumak üzere geliştirilen ve özellikle araştırmacılar için çok kullanışlı olan bu yeni teknoloji yazarlar, yayıncılar, akademisyenler, eğitimciler ve okuyucular arasında "olmalı mı olmamalı mı" diye konuşulur oldu.
Yurtdışındaki kitap fuarların giden yayıncı ve yazarlarımız bu yıl e-kitap teknolojisinin ne kadar gelişmiş olduğunun farkına vardılar. Biz neler yapabiliriz, nasıl kullanmalıyız, tarafların hakları nasıl korunuyor, kütüphanelerde kullanılabilir mi... gibi sorular kafaları kurcalamaya başladı.

Geç de olsa nihayetinde 26 Ekim Çarşamba günü e-kitap üzerine bir konferans düzenlendi.

"E-Kitap 2011 Konferansı", Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, Selekt Bilgisayar (Reeder), Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın işbirliğiyle Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. İki oturum olarak düzenlenen konferansın birinci oturumu "E-Kitabın Yarattığı Sektörler" başlığı altında Prof. Dr. Hamza KANDUR'un (Marmara Üniversitesi) başkanlığında Adnan KURT (Alt Kitap Sayısal Yayınevi), Ayşegül SAKARYA (Bloomberg Businessweek Türkiye Dergisi), Kenan KOCATÜRK (Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri), Dr. Mehmet İNHAN (EBİ, İdefix Firması) ve Uygar SARAL'ın (Reeder, Selekt Bilgisayar); ikinci oturum ise "Kütüphanelerde Mobil Kitap ve E-Kitap Uygulamalarının Geleceği" başlığı altında Doç. Dr. Tuba KARATEPE'nin (Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü) başkanlığında Kıvanç ÇINAR (Overdrive-Türkiye), Serap ÖZYURT (Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi) ve Serdar KATİPOĞLU ( HiperLink, HiperKitap) katılımlarıyla yapıldı.
Konferansla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan erişebilirsiniz.
Konu e-kitap olunca bende büyük bir heyecanla sadece bu konferans için günübirlik gittim İstanbul'a. (dinlemek üzere) Birinci oturum sonunda soru cevap bölümünde söz alıp fikirlerimi söyledim. Biraz uzun konuştuğum için eleştirilmiş olsam bile oturum başkanı tarafından e-kitap üzerine 4 yıl araştırıp yükseklisans tezi hazırlayınca dinleyici de olsam o kadarcık konuşmaya hakkım olduğunu düşünüyorum. Bunu orda da söyledim :))





















Abone





Hayran





Takipçi





Yazı





Yorum