Sayfalar


2 Ağustos 2011 Salı

Ne Kadar Okuyoruz? Daha doğrusu okuyor muyuz?

Kitap okumak bir alışkanlıkla başlar.
Bu alışkanlığı çocukluğumuzda ailemizin bize kazandırması gerekir bana göre.


kitap okuyan çocuk | izlesene.com


Çocukluğumda annem, biz daha okuma yazma öğrenmeden  kitaplar alırdı. Oyun kitapları, çocuk kitapları..


Hani masal kitapları vardı hatırlarsınız hikayeyi anlatırken resimler yerine maketler çıkardı içinden sayfaları çevirdikçe.



Hiç unutmadığım hala da sakladığım resimli çocuk kitaplarım var...Siz bilir misiniz mesela "Gelincik Tarlası ve Dumanlı Canavar"ı. Dumanlı canavar gelincik tarlasını dumanıyla berbat ediyor, aslında sigaranın zararlarını çağrıştıyor şimdi düşününce..

Bir de Walt Disney'in kitapları vardı. Mickey Mouse, Donald Duck, Sinderalla, Can Cin Cem...Çizgi filmlerden önce kitaplarla tanışmıştım onlarla ben...





Okuma alışkanlığı ailede başlar, anneniz babanız okuyorsa siz de kitaplara meraklı oluyorsunuz.
İlkokula başladığımda kitap okuma saatlerimiz olurdu, annem de kitabını okurdu bende...

Bizim ailede durum böyle ancak ne yazık ki ülkemizde durum hala memnuniyet uyandıracak bir düzeyde değil. Biraz kitaplarla "ne kadar ilgileniyoruz", "okuma kültürü durumumuz nedir" bunlardan bahsedeceğim.

Öncelikle 2010 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; ülkemizde altı yaş üzeri okuma yazma bilen 59.525.746 kişi, okuma yazma bilmeyen ise 3.825.644 kişi var. Geçmiş yıllara göre sayı oldukça iyi aslında ancak "okuma yazma bilenler kitap okuyor mu" bir de onu görelim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün 26 ilde 6212 kişi ile görüşerek oluşturduğu "Türkiye Okuma Kültürü Haritası"na göre;





- Kitap Rasgele Seçilip, Düzensiz Okunuyor (%45.3)
- Kitap En Çok Okunan Basılı Materyal (%54)
- Yılda Ortalama 7.2 Kitap Okunuyor
- En Çok Tavsiye Edilen Kitaplar Okunuyor (%61.5)
- Düzenli Olarak İzlenen Yazar Yok (%84.2)
- Kitap Seçiminde Yayınevi Tercihi Yapılmıyor (%90.16)
- Halk Kütüphanelerinin Varlığı Biliniyor (%77)
- Genellikle Halk Kütüphanelerinden Yararlanma İhtiyacı Duyulmuyor

Bakınız: http://www.kygm.gov.tr/belge/1-92987/turkiye-okuma-kulturu-haritasi-arastirmasi-sonuclari-ac-.html

Resim 1
Bir de kitap sayısına bakalım..Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2011 yılı Mart ayında açıklanan 2010 yılı verilerine göre; 34857 basılı kitap, 330 e-kitap (dvd, cd, vcd), 305 e-kitap (web tabanlı) ve 36 kitap kasedi yayınlanmış.
 Şimdi bu verileri birleştirirsek; ülkemizde okuma yazma bilen 59.525.746 kişi yayınlanmış olan toplam 35.528 kitaptan yılda ortalama 7.2'sini okuyor. Kitap okurken yayınevi tercihi yapmıyor, düzenli takip ettiği bir yazar yok ve kitapları rasgele seçip düzensiz okuyor.

Resim 2
Kitapla aramız pek iyi değil bana göre bu verilere bakılırsa. İnternetle aramız daha iyi, bilgisayar ve internet kullanım oranlarımız daha yüksek.

TUİK'in 2010 Nisan ayı "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanımı Araştırması Sonuçları"na göre;
- Hanelerin %41,6'sı internet erişimine sahip,
- 16-74 yaş arası bilgisayar kullanım oranı %86,6 (%53,4 erkeklerde, %33,2 kadınlarda) ve internet kullanım oranı %83,5 (%51,8 erkeklerde, %31,7 kadınlarda)

 Şimdi ben diyorum ki; madem bilgisayarı ve interneti kullanıyoruz fakat kitap okumuyoruz o zaman bilgisayardan kitap okumayı denesek! Hatta bir kademe daha arttıyorum; bilgisayardan kitap okumak gözlerinizi yorar, teknolojiye de merakımız var (son model cep telefonları, tablet pc'ler, cep bilgisayarları..) e-kitap okuyucudan kitap okumayı deneyebilirsiniz.


Teknolojiyi bu kez kitap okumak için kullanalım.


NOT:
Resim1 ve Resim 2; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği "Kitap, Kütüphaneler ve Okuma Sevgisi" konulu Afiş Yarışması'ndan alınmıştır.
Resim 1: İlknur Ateş / Başarı Belgesi.
Resim 2: Yılmaz Can Yılmaz / Başarı Belgesi.

Hiç yorum yok:






















Abone





Hayran





Takipçi





Yazı





Yorum