Sayfalar


15 Aralık 2011 Perşembe

Dijital Yayıncılık Forumu

"Dijital yayın" ve "dijital yayıncılık" kavramları ile e-kitap, sesli kitap, e-içerik, e-öğrenme gibi terimler günden güne daha çok duyulur olmaya başladı. Yayıncılık sektöründe korkuyla başlayan merak, telaş yerini yavaş yavaş ilgiyle yapılan bir araştırma ve çalışmaya bıraktı.
Yayıncılar, yazarlar, telif ajansları, okuyucularla birlikte sektördeki gelişmelerin sonucu olarak gelişen yeni taraflar (e-kitap sağlayıcılar, e-kitap yazılım ve donanım üreticileri) bir araya gelmeye başladılar. Teknik düzenlemeler, yasal düzenlemeler, standartlar, dijital hak yönetim sistemleri gibi konularda ortak bir fikir oluşturmak üzere yeni platformlar geliştirdiler. Meslek birliklerinin özellikle telif hakları ile ilgili yapılması gereken düzenlemeleri tartışmak ve oluşturmak için hazırladıkları çalıştay ve konferansların sayısı da artıyor.

İşte bunlardan bir tanesi de DİJİTAL YAYINCILIK FORUMU



Türkiye Yayıncılar Birliği’nin inisiyatifiyle hiçbir ticari kaygı güdülmeksizin kurulan Dijital Yayıncılık Forumu'nun hedeflerini kendi kelimeleriyle kısaca size aktarmak istiyorum. 


• Türkiye’de ve tüm dünyada gelişmesini sağlamak;
• Dijital yayıncılık alanında ortaya çıkan gelişmeleri takip etmek ve duyurmak;
• Bu alanda hukuki, teknik, içeriksel standartların oluşmasına katkıda bulunmak, hali hazırda bulunan standartların kullanılmasını yaygınlaştırmak;
• Dijital yayıncılıkla ilgili gelişmelerin ve sorunların tartışılacağı forumlar sağlamak;
• Dijital yayıncılık alanında içerik, teknoloji ve hizmet sağlayan tüm kişi ve kuruluşların birbirlerinden haberdar olmasını sağlamak


Bu hedeflerini gerçekleştirirken bana göre üzerinde duracağı ana konu TELİF HAKLARI olacaktır. Geleneksel yayıncılıkta bile  telif sorunu devam ederken kendini bir anda apar topar dijital yayıncılık serüveninin içinde bulan yazar ve yayıncılarımızın henüz yolun başındayken tereddüt ve endişelerinin giderilmesi kesinlikle şart çünkü...Bununla ilgili olarak da şöyle diyorlar: 
"Dijital Yayıncılık Forumu, dijital yayıncılığın Türkiye serüveninde en ciddi sorunlardan birini oluşturan hak yönetimi söz konusu olduğunda, hem bu sorunların bir an önce giderilmesi, hem de hak sahiplerinin haklarının korunması için hassasiyet gösterir. Forum’un kurulmasına paralel şekilde ilerleyen Hak Yönetim Sistemi’nin yaratacağı “temiz telif” standardını benimser."

Hiç yorum yok:






















Abone





Hayran





Takipçi





Yazı





Yorum