Sayfalar


28 Aralık 2011 Çarşamba

Dosyalarınızı e-kitaba çevirebilirsiniz...CALIBRE...

Çok basit bir anlatımla; e-kitap farklı biçimleri bulunan, ekranı bulunan çok sayıda donanımla görüntülenebilen bir dosya biçimidir. En sık kullanılan biçimi PDF ve EPUB. Bu e-kitap biçimlerini çok sayıda donanımda destekliyor. Ancak özellikle PDF biçimli e-kitaplar kullanılan donanımın da özelliklerine göre kimi zaman bir resim dosyası gibi görüntülendiğinden yakınlaştırma (yazı boyutunu değiştiremiyorsunuz) yaptığınızda tam sayfayı değil tıpkı resim dosyasında olduğu gibi sadece yakınlaştırdığınız bölümü görebiliyorsunuz. Bu da kitap okumak için yada herhangi bir metni okumak için ideal bir yöntem değil. PDF dosyalarında metni dosyanın kendi sayfa özelliklerine göre okuyabiliyorsunuz ve herhangi bir değişiklik yapamıyorsunuz.

Oysa EPUB biçimli e-kitaplar açık kaynak kodlu olduğu için metin, kullanılan donanıma uyum sağlayarak mevcut sayfa sayısına göre değil görüntülenen metindeki yazı karakterinin boyutuna ve sayfa yapısı özelliklerine göre biçimleniyor. Yazı karakterini, yazının boyutunu vb. özellikleri değiştirdiğinizde kitabın sayfa sayısı artabiliyor yada azalabiliyor. Örneğin yazı boyutunu değiştirdiğinizde metnin tamamında değişiklik olduğundan sayfa sayısı artıyor ancak okurken herhangi bir zorluk yaşamıyorsunuz.

Şimdi size anlatacağım program internette ücretsiz versiyonu da bulunan CALİBRE isimle e-kitap yönetimi programı. Bu programla PDF (ve daha birçok biçimde) e-kitaplarınızı EPUB'a (ya da başka bir biçime) çevirebilirsiniz. Üstelik oldukça pratik ve hatta isterseniz kapak sayfası bile ekleyebilirsiniz. PDF ve EPUB dışında hangi biçimleri çevirebildiğini aşağıda yazacağım. Bu programın bir diğer güzel yanı da kullandığınız donanıma uygun olarak ekran görüntüsünü ayarlayabilmenizi sağlaması. PDF biçimli e-kitabınız EPUB biçimine çevirip NOOK COLOR e-kitap okuyucunuzda yada KİNDLE da okumak istiyorsunuz diyelim. Programın ilgili sayfasından girdi ve çıktı ayarlarını yaparak e-kitabınızı en uygun ayarlarla oluşturabiliyorsunuz. Hepsini aşağıdaki anlatacağım sırasıyla...

1- Şimdi önce dönüşüm yapılabilen biçimleri yazalım: 
"CBZ, CBR, CBC, CHM, DJVU, EPUB, FB2, HTML, HTMLZ, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ"
biçimli dosyalarınızı 
"EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, HTMLZ, PDB, PML, RB, PDF, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ" biçimli e-kitaplara çevirebilirsiniz. 
Word biçimindeki dosyalarla bir işlem yapamıyorsunuz ancak biliyorsunuz ki artık bu dosyaları kolayca üstelik Microsoft Office Word programıyla PDF olarak kaydedebiliyorsunuz. :))

2- Bu dönüşüm işlemini nasıl yapıyoruz? Aşağıdaki videoda sırasıyla yapılanları kaydettim. İzleyebilirsiniz. Kısaca da yazacak olursak;
- Calibre programının ana ekranında sol üstte bulunan Kitap ekle düğmesine basıp dönüştürmek istediğimiz dosyayı seçiyoruz, program dosyayı önce kendi listesine ekliyor.
- Daha sonra üstte bulunan Convert düğmesine basarak açılan ekranda metadata bölümündeki düzenlemeleri yazıyoruz. Bu ekranda sol üstte girdi dosyasının biçimi sağ üstte çıktı dosyasının biçimi yazılı olmalı. Yazar adı, kitap kapağı gibi ayarları yaptığımız bölüm burası.

- PDF dosyalarını çevirirken özellikle türkçe karakterle ilgili sorunlar sıkça yaşanıyor. Bunu gidermek için metadata ayarlarını yaptıktan sonra hemen altındaki gör&hisset bölümünde "Text justification" kısmındaki "Transliterate unicode characters to ASCII" özelliğinin işaretli olması gerekiyor. Ayrıca bu aşamada yazı boyutu, satır yüksekliği gibi ayarları da yapabilirsiniz.
- Son olarak Sayfa Düzeni bölümünden girdi dosyasının biçimini ve oluşturacağınız e-kitabı kullanacağınız donanımı seçerek sayfa düzenini ayarlayabilirsiniz.
- Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra TAMAM düğmesine bastığınızda sağ altta jobs:1 yazacak ve işlem yapan daire dönmeye başlayacaktır. :)
- Kitabınızı bilgisayarınızdaki e-kitap yazılımlarıyla ya da ana ekranda oluşturduğunuz kitaba tıkladığınızda sağda yer alan kitap kapağının altındaki "click to open" düğmesine basarak calibrenin e-kitap görüntüleyici ile de okuyabilirsiniz.

Oluşturduğunuz dosyaları e-kitap okuyucunuza ya da kullanacağınız donanıma yükleyebilir ve okuyabilirsiniz. Bu başlık çok uzun oldu onu da bir sonraki başlıkta yine videosuyla anlatabilirim. 

Calibre programıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve kullanım rehberini görmek isterseniz:
http://manual.calibre-ebook.com/index.html

Yalnız hatırlatmam gereken birşey var. "Tüm bunları yaptım, ama kitabın düzeni bozuk, bazı karakterler yine de bozuk görünüyor ya da bazı sayfalarda tek kelime/tek cümle var hatta boş sayfalar var" diyebilirsiniz. Bu anlattıklarım tavsiye ettiğim bir kitap okuma yöntemi değil, her zaman için dijital hak yönetimi sistemleriyle korunmuş, orjinal e-kitapları satın alırsanız bu tür sorunlarla karşılaşmazsınız.
Fakat böyle de bir program var, anlatmazsak olmaz... :))

Keyifli okumalar...

5 yorum:

Meral Körlek dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. tavsiyeniz üzerine Calibre kullanmaya başladım.

Türkçe karakterlerle ilgili sorunu gidermek için geçerli bir yol şurada anlatılıyor:

http://www.tevfikuyar.com/2012/gunluk/calibre-kindle-turkce-karakter-sorunu-mobi-ve-epub-icin.html

Ahmet Kahya dedi ki...

Emeginize saglik cok guzel bir anlatim olmus. Bende yeni kindle sinifina terfi edenlerdenim. Bu cihazi nasil verimli kullanirim derken sizinki gibi bu konuda faydali birkac blogla karsilastim.

Burada yazdiklarinizdan anlamaya calistigim bir seyi soracagim; ben bir kitabi kindle da okumak icin dogrudan mobi formatina mi cevirmeliyim, yoksa epub formatina cevrilmis (veya kendimin epub formatina cevirdigi) bir kitabi kindle da rahatlikla okuyabilir miyim?

Birde sorun benim bilgisayarimdan mi kaynaklandi bilemiyorum, videonuz gayet guzel ancak ben videoda ekrandakileri net goremiyorum. Video cok net degil gibi, sorun bende mi acaba?

Selamlar ve iyi calismalar.

Işık ÖNDER (lightleader) dedi ki...

Bildiğim kadarıyla Kindle epub'u desteklemiyor. Kindle AZW(korumalı-kendi formatı) ya da MOBI (korumasız) biçimlerini destekliyor. Calıbre ile epub biçimli kitaplarınızı bu iki biçimden dilediğinize çevirebilirsiniz.

Videoya gelince sanırım benim kaydımdan kaynaklanıyor. Ama idare edin... :)

Övgüleriniz için de teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

R.Menteşoğlu dedi ki...

Iyi gunler,
Yonlendirici yaziniz icin tesekkur ederim.
Hemen bir sorum olacak. Calibredeki kitap listesindeki kitaplarda yaptigimiz degisiklik Kindledaki kitaplarada etkiliyor mu?

Işık ÖNDER (lightleader) dedi ki...

Eşzamanlama yaparsanız etkiler, fakat sadece değişiklik yaptığınız tek kitap üzerinden güncellerseniz etkilememesi lazım.
İlginiz için teşekkür ederim, iyi günler...






















Abone





Hayran





Takipçi





Yazı





Yorum