Sayfalar


13 Temmuz 2011 Çarşamba

Hiç bilmeyenler için E-kitap...

Gençler ve özellikle çocuklar artık teknolojide bizleri geçti.
Teknolojinin sınır tanımazlığı bizlerin demeyeceğim (büyüklerimizin) sınırlarını çoktan aşmış durumda..
Onlarda aslında o sınırlar içine girmeye de pek gönüllü değil gibiler...Alışkanlıkları değiştirmek ve kimi zamanda  teknoloji korkusu bunun nedeni...Neyse bu başka bir yazı konusu...

Gelelim bugün yazacaklarıma...
Merak edenler için  E-KİTAP "nedir", "ne yarar" diyenler için  hiç bilmediğinizi düşünerek çok basit ve anlaşılır bir biçimde soru cevap şeklinde biraz anlatacağım e-kitabı...


* E-kitap nedir?
Bir ya da birkaç basılı kitabın sayısallaştırılmasıyla elde edilen ya da bütünüyle elektronik ortamda üretilen bir içeriğin, bir masaüstü bilgisayar, ekranı bulunan herhangi bir elde taşınabilir aygıt veya özel tasarlanmış bir elektronik kitap okuyucu donanımda görüntülenebilir, erişilebilir, yayınlanabilir şekilde bulunan ve kullanılan yazılımla sağlanan zengin metin özellikleri ile (kitap ayracı ekleme, metin işaretleme, not alma gibi) geleneksel okuma sırasında yapılan işlevlerin de gerçekleştirilebildiği elektronik biçim”dir.

*  Peki internet üzerinden erişilen tüm metin dosyalarına e-kitap diyebilir miyiz?
İnternetin paylaşım hızını inanılmaz derecede arttırması ve zaman ile mekan sınırlarını ortadan kaldırması elektronik ortamda yer alan herhangi bir bilginin anında çok sayıda kişi tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamıştır. Bilginin kaydedildiği ortama göre de biçimi (formatı) değişmektedir. Örneğin bir ses kaydı mp3, wma, wav vs. gibi; bir video kaydı mpeg, flv, avi vs. gibi; bir metin dosyası doc, pdf, txt vs. gibi farklı biçimlerde kaydedilebilir.
Bir metin dosyasına "e-kitap" denilebilmesi için onu diğer metin dosyalarından ayıran en belirleyici özellik okunması, görüntülenmesi için özel bir yazılıma ihtiyaç duyması ve yazılımın sağladığı zengin metin özellikleri ile geleneksel okuma sırasında yapılan işlevleri (kitap ayracı ekleme, metin işaretleme, not alma gibi) gerçekleştirebilir olması gerekir. 
Kısacası internet ortamında yer alan herhangi bir word veya pdf dosyası e-kitap olarak kabul edilmemelidir. 
Tüm bunların dışında telif haklarına saygılı ve dijital hak yönetim sistemleri ile yazar, yayıncı ve diğer tarafların haklarının korunuyor olması da gereklidir. 

E-kitap, biçim olarak değerlendirilirse yazılıma bağlı özelliklerle diğer içerik biçimlerinden farklı; aygıt olarak değerlendirildiğinde de de yazılım ve donanımdan oluşan bir bütündür.

Hiç yorum yok:






















Abone





Hayran





Takipçi





Yazı





Yorum